image

Slarverennet- Fra 50 til 2500 deltakere på seks år!

Første gang «Slarverennet» ble arrangert i 2010 var det bare 50 jenter påmeldt. Så kom Facebook, og ryktene om det populære jente-skirennet spredde seg som ild i tørt gress. I år er 2500 skravlejenter påmeldt til det 30 kilometer lange turrennet fra Hemsedal til Gol.

Det var golingsjentene Randi Nibstad, og Anita Gjengedal som tok initiativet til Slarverennet. De likte å gå på ski sammen, men det var vanskelig å få samlet flere folk.

– Det gikk mye på meldinger. Når Facebook kom i gang var det lettere å spre det glade budskap. Vi var en jentegjeng som la ut invitasjonen på Facebook og spurte hvor mange som hadde lyst til å være med, sier Randi.

– Året etter tenkte vi at en jentetur på fjellet hadde et potensial til å bli noe større. Uten selvinnsikt og med pågangsmot fikk vi samlet de rette jentene med ansvar for hvert sitt område, sier hun. Slarverennskomiteen ble utvidet til ett Superteam: Elin Møllerplass, Marianne Svare og Anne-Lise Holde Dokken ble med i planleggingen. Sonja Ingebrigtsen har ansvar for After-ski. I 2011 tredoblet Slarverennet antall deltakere til 150.

Navnet «Slarverennet» gjenspeiler at dette er et turrenn utelukkende for jenter. Den gode samtalen er viktigst. En dag i frihet, helt alene, uten mannfolk,- bortsett fra Røde Kors da, og noen karer som stiller frivillig opp.

Facebook og TV2 fikk fart på sakene

Markedsføringsmessig har ikke arrangøren brukt store ressurser. Rennet har først og fremst spredd seg på folkemunne.

– Vi har vært veldig aktive i sosiale medier. Gamle og nye deltakere tar flotte bilder fra rennet og deler disse videre med sine venner på Facebook, forteller Randi.

I 2014 fikk også Slarverennet fyldig mediedekning på TV2 nyhetene i beste sendetid. Dette økte interessen for rennet betydelig.

Avhengige av de frivillige

Slarverennet drives på frivillig basis, i år har arrangøren leid et ekstra partytelt som settes opp i sentrum. Her blir det mange utstillere med klær/sportsklær, foruten innsjekk, smøreservice og slarvekafè. Mange frivillige stiller opp og hjelper til i teltet og med andre funksjonæroppgaver. Dette blir ett nytt løft for Handelsstanden.

Randi og de andre initiativtakere går ikke rennet selv lenger. Med 2500 deltakere hjelper de nå til i kulissene. 40 Røde Kors folk er tilstede i løypa og et eget ”crew” på de 54 bussene frakter deltakerne til start. Her informerer de deltakerne om starten, smøreservice, traseen, drikkestasjoner, toaletter mm. Disse er også med gjennom hele løypa og yter en fantastisk service for deltakerne.

Rosa preg på årets Slarverenn

Slarverenns T-skjorta har blitt et ikon som både deltakere og frivillige bærer med stolthet. De frivillige får i år en turkis T-skjorte, mens deltakere kan pryde seg med en ”fresh” rosa T-skjorte. Mange deltakere strikker gjerne luer og pannebånd eller andre klesplagg som matcher årets antrekk.

– Vi håper på mange bilder med den rosa fargen mot kritthvit snø. Det blir helt knall, sier Nibstad entusiastisk.

Nibstad påpeker at det er et helt annet team rundt rennet i dag, enn i oppstarten. Det krever mye innsats fra dag en. Når årets renn er avviklet starter planleggingen av neste år for å legge en god strategi videre.

– Vi kan ikke ta for store steg nå. Bare det å ha kontroll på 2500 jenter krever sitt. Nå har værgudene vært med oss i 5 år og vi satser på fint vær i år også. Dagens løype fra Holdeskaret –Gol krever god logistikk med blant annet busser som ikke kan møte hverandre på de smale veiene. Vi tar stilling til neste års antall deltagere etter at vi har gjennomført 2016, sier hun.

Alle kan delta

Slarverennet er for alle og det er ingen tidtaking. Mange ser det på en seier bare å delta. Flere deltakere har slitt med sykdom, og har hatt som mål bare å gjennomføre rennet. For disse er det en bragd å gjennomføre. På Slarverennet er alle Gullvinnere.

Nibstad tar en kort tenkepause når hun skal lete frem sitt beste Slarverennsminne.

– Alle de glade og takknemlige jentene jeg har sett i løypa gir gode minner. Men jeg har et minne fra 2014. Ei dame som hadde brystkreft og fikk tilbakefall. Hun tok seg fri fra cellegiften og klarte å gjennomføre rennet. Jeg har aldri sett en så stolt kvinne. Det krevde mye energi og krefter å gjennomføre. Dessverre døde hun senere den høsten. Bare det at hun klarte å gjennomføre er noe jeg aldri kommer til å glemme, forteller Randi.

Godt voksne damer

Voksne kvinner i 40-50 årene utgjør majoriteten blant deltakere. De fleste kommer fra det sentrale Østlandet, men noen kommer også langveis fra. I fjor hadde rennet deltakere fra Nord-Norge som reiste 14 timer med tog for å oppleve dette arrangementet. I år kommer det også en dame helt fra Amerika.

Hvorfor tror du Slarverennet har så mange deltakere?

– At vi ikke går på tid. Tidspress er det nok av ellers i hverdagen. Jenteturer er kommet for å bli. Det er hyggelig å reise på tur sammen. Det å få en frihelg fra gubben og ungene i en uhøytidelig og uformell setting og fravær av kleskoder. Det synes jentene er veldig deilig, forteller Randi.

Afterski i Partyteltet er helt avgjørende for å få helgen 100%,- der er kleskoden T-skjorta og ett par joggesko. 18-70 åringer på fest sammen blir en super avslutning på dagen.

Når Randi tenker på fremtiden er hun sikker i sin sak. Slarverennet er kommet for å bli, men det trengs flere og større sponsorer, og enda flere frivillige med på laget, for å opprettholde kvaliteten på arrangementet.

– Vi har bl.a Norges beste Goodie Bag med 19 forskjellige artikler. Det krever mye innsats for å ordne alt i forkant. Hvis vi får med oss større sponsorer, vil dette kunne befeste Slarverennet som Norges mest populære skirenn for jenter, sier hun.

Tror du mannfolka er litt misunnelige?

– Ja, det tror jeg. Det er faktisk noen som har fablet med ideen om å lage et renn for menn som heter Motstrøm og som skal gå motsatt vei fra Gol til Hemsedal. Samme dag faktisk! Men jeg har ikke sett snurten av mannfolka ennå. Men noen kommer ivrige på After Ski. Der er de alltid velkommen, avslutter Nibstad.