Med hjerte for fjellet

Alf Waaler har lagt bak seg utallige mil på langrennski.

I 1962 hadde Bergen skiføre helt ned til byen i flere uker. Waaler og familien flyttet fra Bergen til Geilo i 1965 etter at han hadde fått smaken på hvordan det var å ha langrennsløyper utenfor døra. Det snødde kraftig i Bergen dette året, og han fant ut at han ville ha det sånn hver dag.

– Det er fantastisk flott her! På alle kanter har du løyper rundt deg, og hvis du vil, kan du gå Hallingdalsløypa Sør hele veien fra Geilo til Norefjell.

Men han er også glad i å ferdes utenfor løypene.

– Det å gå etter påske er det aller beste, sier han begeistret.

– Vårskiturene utover mai og juni er toppen av alt!

Gjerne utenfor løypene, og en av favorittene er Hallingskarvet på langs.

– Jeg har gått der rundt 70-80 ganger tenker jeg.

Men han går kun når det ligger en høytrykksrygg over hele Sør-Norge, for han mener det er viktig å være trygg i fjellet. Og skulle du lure på hvordan føret var ved Hallingskarvet i mai 1997, har Alf Waaler svaret.

– Jeg har notert vær og føre på alle turene jeg har gjort de siste 40 årene, så kommer det en diskusjon om det, har jeg fasiten.

Milsluker med poetisk vri

Både i jobben som fjelloppsynsmann og på fritiden har Waaler gått på ski. Nevn et renn, og man kan nesten garantere at Waaler har gått det – opptil flere ganger.

– Enkelte sesonger var jeg oppe i 500 mil på ski, samtidig som jeg hadde full jobb og familie, forteller han, og innrømmer beskjedent at han var ganske sprek den gangen.

Waaler er glad i naturen og Geilo, og har sin egen favorittløype i området.

– Torsrunden er en sju kilometer lang runde, der grunneieren har satt opp egne dikt og benker langs traséen.

For Waaler har en like stor forkjærlighet for poesi som han har for fjellet. Møter du han på veien vil du se at bilen hans er dekket av både dikt og bilder, med den norske fjellheimen som tema.

Guiness Rekord

Gjennom hans mange år med langrenn, har Waaler vært vitne til store forandringer i idretten. En av de tingene som gleder han mest, er at kvinnene nå er like godt representert i løypene som menn.

– Birken 1971 var kun for menn. Kvinner fikk kun lov til å gå en liten runde utenom rennet. Her skulle de ikke svette og de ble kun bedømt etter stil, forteller han og ler.

Selv har han gått dette rennet 42 ganger.

– Men det er flere som har vært med lengre enn meg, så jeg er bare en veteran og ingen superveteran ennå.

Men i antall kilometer gjennom hele sitt liv, kan man absolutt kategorisere han som dette.

– En gang gikk jeg det ni mil lange Grenaderløpet lørdag, og et annet renn i Sverige på seks mil søndagen. Men da knakk den ene skien to kilometer før mål, forteller han og smiler. Han kom seg selvfølgelig i mål på én ski.

I tillegg til å være en ekte milsluker er han også veldig glad i å sette rekorder. Og en av disse ble satt i 1984, da han tok Guiness rekord for antall kilometer på et døgn.

– Det var en amerikaner som hadde rekorden, og da tenkte jeg: Det skal jeg også greie, forteller Waaler. Så da satte han i gang. Resultatet ble 302 kilometer på 24 timer.

– Men det gikk 2-3 døgn før jeg var meg selv igjen da.